Till alla i familjen
Prisgaranti
Fraktfritt
Hemleverans

Så tapetserar du med non-woven tapet

Idag är det vanligaste materialet att tapetsera med easy up. Och det är lätt att förstå varför. Att tapetsera med non woven tapeter är enkelt och inte minst snabbt.

 

 

Vad betyder non woven tapet?

En non woven tapet är ett oorganiskt material som inte sväller och är idag det vanligaste tapetmaterialet. Uttrycket non woven betyder “icke vävt tyg”. Non woven tapeter kallas även för easy-up eller quick-up och är en tapettyp som verkligen gör skäl för namnet. Du limmar direkt på väggen och sätter upp våderna kant i kant bara. Nästan löjligt enkelt!

 

Detta behöver du för att tapetsera med non-woven:

● Tapetklister för non woven tapeter (hur mycket tapetlim du behöver till dina non woven tapeter behöver du inte tänka på utan vi skickar med rätt lim och i rätt mängd i din beställning om du så önskar)

● Hink för att blanda till tapetklister (du kan använda ett färgtråg till limmet om du vill)

● Roller och pensel

● Lod

● Tapetverktyg eller tapetborste

● Kniv med extra blad eller brytkniv

● Linjal

● Rent vatten, trasor/handdukar och en svamp

● Tapettråg (kartong går bra)

● Stege

● Någon som hjälper till – inte nödvändigt, men det blir roligare och går snabbare.



Tips! Alla tapetrullar har en etikett som förklarar hur tapeten ska sättas upp. Det här betyder symbolerna:

 

 

 

Tapetsera med easy up

1. Om väggen har ett fönster eller en dörr, börja tapetsera med non woven i kanten av fönstret eller dörren.

2. Rolla tapetklistret för non woven tapet över ca 2 vådbredder – snåla inte med limmet utan se till att hela ytan är jämnvåt, annars kan det bli bubblor. Använd en pensel för att fylla i med lim vid kanter och lister.

3. Använd ett lod för att kontrollera att första våden sitter rakt.

4. Kartongen som rullarna kom i fungerar som tråg och för att skydda våderna. Låt det stå på golvet med tapetrullen i, dra upp tapeten mot väggen och börja fästa tapeten vid taket utan att skära av nertill. Fäst våden med någon centimeters överlapp mot taklisten och skär sedan till kanten. Om din tapet är måttbeställd sätter du upp den utan överlapp.

5. Använd borste (för fototapeter) eller tapetverktyg (för standardtapeter) för att släta ut våden på väggen. Var noga med att undvika luftbubblor! Stryk nedåt-utåt. Om det kommer lim på verktyget, torka av det direkt med en ren, våt trasa eller liknande.

6. Skär av kanten nertill om tapeten inte är måttbeställd. Du kan använda tapetskrapan för att se till att kanten blir rak och att du inte skär bort för mycket.

7. Kontrollera att tapetklister non woven som du satt för nästa våd inte har torkat (ibland tar det tid att passa till en våd). Rolla på mer lim om det behövs. Var särskilt noga med att limmet inte strukits bort från kanten precis vid förra våden när du passat till den.

8. Nästa våd sätts kant i kant med den första. Om det blev snett eller bubbligt, lyft eller ta bort hela våden och sätt dit den igen. Om du försöker vrida den kan våden bli böjd eller bubblig och då blir nästa kant också sned.

9. Om det kommer lim på tapetens framsida eller mellan skarvarna, torka bort det direkt med en fuktig svamp.

10. Tapetsering över eluttag och liknande: Stäng av elen i rummet och ta bort dosorna över eluttagen. Om du inte vill eller kan göra det, mät dosorna och klipp till en mall av papper. Använd mallen för att markera var på tapeten du ska skära hål, och skära där dosans nederkant ska bara, sedan sidorna. Låt fliken sitta kvar medan du passar tapeten över dosan och plattar till överkanten med tapetskrapan. Sedan skär du rent. Om uttaget sitter väldigt nära golvet kan du klippa eller skära upp våden på längden, sedan fästa tapeten hela vägen ner till dosan med tapetskrapan, skära till överkanten och sedan passa ihop tapeten under dosan.

 

Tapetsera hörn med easy up

11. Mät hur långt det är kvar från den senaste våden till hörnet och skär till nästa våd så att den räcker ett par centimeter förbi hörnet. Våden efter hörnet sätts med överlapp (du kan använda den bortskurna längden). Vid innerhörn sätts nästa våd direkt in i hörnet – använd lod så att det blir rakt och peta in våden ordentligt i hörnet med tapetverktyget! Vid ytterhörn sätts våden 5 mm efter hörnet för att undvika att någon stöter i och river upp kanten. Glöm inte att mönsterpassa!

Tips: Om du skär till hela våden direkt med lite marginal för att sedan kunna putsa till nederkanten blir det lättare att passa den runt hörnet.

12. Ser tapeten fläckig ut? Non-woven är ett genomsläppligt material och fuktfläckar på tapeten försvinner när limmer torkar. (Limfläckar på framsidan av tapeten ska som sagt tas bort direkt).

13. Vädra lagom! Ett nytapetserat rum bör inte vara helt tillstängt, men inte heller ha drag eller extrema temperaturer.

14. Var riktigt, riktigt nöjd med dig själv – du har just tapetserat! Dubbelkolla att du inte har lim under fötterna innan du pustar ut i soffan. Se till att tapeterna hinner torka minst ett dygn innan du ställer möbler mot dem, och 2-3 dygn innan du sätter upp tavlor eller hyllor.